Κινδυνεύουν τα παιδιά από Wi-Fi και κινητά τηλέφωνα; - Συνύπαρξη

Η μη-ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως αυτή που χρησιμοποιείται σε φούρνους μικροκυμμάτων, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και δίκτυα Wi-Fi, θεωρείται γενικά ασφαλής από την Επιστήμη, επειδή απλώς διαπερνά το ανθρώπινο σώμα, θερμαίνοντάς το, χωρίς να προκαλεί βλάβες στο DNA ή σε ζωτικά όργανα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως η ακτινοβολία αυτού του είδους δεν έχει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αποδεδειγμένες αρνητικές συνέπειες στην υγεία ανθρώπων και ζώων.


Υπάρχουν μελέτες που δεν βρίσκουν καμία σύνδεση μεταξύ των ακτινοβολιών ασύρματων συσκευών και του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: «Λαμβάνοντας υπόψιν τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης και τα περιορισμένα αποτελέσματα ερευνών που υπάρχουν μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι τα ασθενή ηλεκτρομαγνητικά σήματα που εκπέμπουν συσκευές και ασύρματα δίκτυα, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία».

Ωστόσο άλλες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, όταν έχουμε να κάνουμε με ακτινοβολίες και ειδικά όταν στην εξίσωση εμπλέκονται μωρά και έγκυες.

Σε μια μελέτη του Dr. Carlos Avendaño, διαπιστώνεται ότι η χρήση υπολογιστών που συνδέονται στον ίντερνετ μέσω Wi-Fi μπορεί να μειώσει την κινητικότητα στο σπέρμα και να προκαλέσει κατακερματισμό του DNA. Σε άλλη έρευνα του Dr. Mustafa Naziroğlu, προκύπτει συσχετισμός των συσκευών ασύρματης επικοινωνίας με οξειδωτικό στρες και πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ένας από τους λόγους που η Επιστήμη πίσω από το θέμα είναι ασαφής και οι απόψεις διίστανται, είναι πως, γενικά, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ακτινοβολίες μπορεί να εμφανιστούν με καθυστέρηση πολλών ετών - ακόμη και ολόκληρων δεκαετιών. Είναι λοιπόν δύσκολο να μελετηθεί για 20, 30 ή 40 χρόνια η σχέση χρήσης ασύρματων συσκευών και υγείας των χρηστών. Αυτό εννοεί και ο Π.Ο.Υ. όταν αναφέρεται σε «περιορισμένα αποτελέσματα ερευνών».

Μια έρευνα του 2014 με επικεφαλής τον Lloyd Morgan βρήκε ότι τα παιδιά απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με τους ενήλικες.
The World Health Organisation has this to say on the use of Wi-Fi technology, “Considering the very low exposure levels and research results collected to date, there is no convincing scientific evidence that the weak RF signals from base stations and wireless networks cause adverse health effects.” - See more at: https://www.bellybelly.com.au/baby/can-wifi-affect-your-baby-during-pregnancy-or-after/S

Όπως αναφέρει ο Morgan, o ρυθμός απορρόφησης ακτινοβολιών είναι μεγαλύτερος στα μωρά, σε σχέση με τους ενήλικες, επειδή οι εγκεφαλικοί τους ιστοί είναι πιο απορροφητικοί, το κρανίο τους πιο λεπτό και το σχετικό τους μέγεθος είναι μικρότερο.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία (MWR) απ' ότι οι ενήλικες. Αυτή, βρήκε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών απορροφά διπλάσια ακτινοβολία σε σχέση με τους ενήλικες, ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν ότι ο μυελός των οστών των παιδιών απορροφά 10 φορές περισσότερη ακτινοβολία, σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα όρια έκθεσης που ισχύουν σήμερα βασίστηκαν στην εσφαλμένη αντίληψη ότι ο μόνος πιθανός κίνδυνος από την έκθεση στην ακτινοβολία των συσκευών, είναι η υπερθέρμανση των ιστών. Όμως πιο πρόσφατες και εκτεταμένες έρευνες ανακάλυψαν περισσότερες συνέπειες από την μακροχρόνια έκθεση, που δεν σχετίζονται με την θερμότητα.

Σε συνέντευξή του, ο Morgan αναφέρθηκε σε μερικούς απλούς κανόνες προφύλαξης:

Ο πρώτος και πιο απλός κανόνας είναι: «Όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα». Κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο 15 εκατοστά από το αυτί, μειώνεται το ρίσκο έως και 10.000 φορές!

Ένα κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία κάθε στιγμή, ανεξάρτητα από το αν το χρησιμοποιούμε, εκτός κι αν είναι κλειστό. Όταν δεν το χρησιμοποιούμε, δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στο σώμα μας. Το καλύτερο μέρος για ένα κινητό τηλέφωνο που δεν χρησιμοποιείται είναι μέσα σε μια τσάντα ή μακριά από το σημείο που καθόμαστε. Κάτι που πολλοί χρήστες κινητών αγνοούν, είναι πως όσο πιο αδύναμο είναι το σήμα του πάροχου, τόσο πιο ισχυρή είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή. Κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται σε μέρη χωρίς σήμα ή με πολύ αδύναμο σήμα, κάνουν επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να εντοπίσουν μια κυψέλη (δηλαδή μια κεραία). Όσο καλύτερο είναι λοιπόν το σήμα στο κινητό σας, τόσο μικρότερη η έκθεσή σας σε ακτινοβολία.

Οι συσκευές πρέπει να μένουν μακριά από έγκυες και οι μητέρες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα όταν θηλάζουν, ταΐζουν ή παίζουν με τα παιδιά τους, λέει ο Morgan. Επίσης, «ασύρματες συσκευές παρακολούθησης μωρών (ενδοεπικοινωνίες, βιντεο-ενδοεπικοινωνίες κ.λπ.) δεν πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε κούνιες βρεφών».

Παιδιά και έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τις ασύρματες συσκευές τους. «Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να απαγορεύονται μέσα στο παιδικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει. «Το ινστιτούτο ερευνών Pew έχει αναφέρει πως το 75% των προ-εφήβων και εφήβων κοιμούνται με το κινητό κάτω από το μαξιλάρι τους όλη νύχτα».

Και συνεχίζει:

«Τα αγόρια δεν πρέπει να βάζουν το κινητό τους στις μπροστικές τσέπες του παντελονιού τους και τα κορίτσια στο σουτιέν τους».

Επειδή το ρίσκο λειτουργεί αθροιστικά και περισσότερη ακτινοβολία απορροφάται με περισσότερες ώρες χρήσης, θα πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τις ασύρματες συσκευές τους όσο λιγότερο γίνεται. Το σταθερό τηλέφωνο και οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο ίντερνετ με καλώδιο ethernet δεν εκμπέμπουν ακτινοβολίες, γι' αυτό και οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ενσύρματες τεχνολογίες, όταν αυτό είναι δυνατό.


Όμως εκτός από τα παιδιά και οι ενήλικες έχει αναφερθεί ότι μπορεί να επηρρεάζονται από την υπερβολική έκθεση στις ακτινοβολίες.

Νιώθετε επίμονους πονοκεφάλους, «βαρύ» κεφάλι και άλλα σχετικά συμπτώματα; Εάν έχετε επισκεφτεί τον γιατρό και έχετε ήδη αποκλείσει παθολογικά αίτια, κάνετε σωστή διατροφή και δεν υποφέρετε από βαρύ εργασιακό ή συναισθηματικό στρες, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα να φταίει το κινητό σας ή άλλες ασύρματες συσκευές. Συνηθίζετε να κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας; Μιλάτε πολλές ώρες την ημέρα χωρίς να χρησιμοποιείτε ακουστικά με καλώδιο; Περνάτε τον χρόνο σας με ένα τάμπλετ ή φορητό υπολογιστή στο χέρι; Η ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές θα μπορούσε να σας προκαλεί πονοκεφάλους.


Ποιες συσκευές εκπέμπουν ακτινοβολίες;

Στην εποχή μας, η μη-ιονίζουσα ακτινοβολία βρίσκεται παντού: Κινητά τηλέφωνα, tablets, φορητοί υπολογιστές, Wi-Fi routers, ακόμη και παιχνίδια για παιδιά, χρησιμοποιούν τα ίδια ηλεκτρομαγνητικά κύμματα. Φυσικά, με την ίδια ακριβώς τεχνολογία βλέπουμε τηλεόραση και ακούμε ραδιόφωνο, όμως όπως αναφέρθηκε πιο πάνω μεγαλύτερη σημασία έχει η απόσταση από την πηγή της ακτινοβολίας επομένως, θεωρητικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα ραδιοκύμματα της τηλεόρασης που διαπερνούν τον αέρα γύρω σας ή για το Wi-Fi του γείτονα.

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με 100% σιγουριά, γιατί να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο της σιγουριάς; Απλά μέτρα όπως τα παραπάνω μπορούν να μας προφυλάξουν από τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της έκθεσης σε ακτινοβολίες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μας δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα. Αν σας φαίνονται χρήσιμες οι αναρτήσεις της Συνύπαρξης, βοηθήστε να αποκτήσει κι άλλους αναγνώστες. Μπορείτε να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook και να κοινοποιήσετε αυτό το άρθρο στο προφίλ σας.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη ρητή συγκατάθεση.

Επιτρέπεται, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση, η αντιγραφή αναρτήσεων με την μορφή προοιμίου. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιείται η πρώτη παράγραφος του εκάστοτε άρθρου και στην συνέχεια ο σύνδεσμος 'Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ', ο οποίος να οδηγεί απευθείας στο αρχικό άρθρο.