Εσύ βίγκαν; Που 'χεις φάει ένα κοπάδι ζώα; - Συνύπαρξη

Πώς μπορείς να μιλάς για βιγκανισμό εσύ, εσύ που χλαπάκιαζες τα παϊδάκια σαν καραμέλες κι έχεις αφανίσει ένα ολόκληρο κοπάδι αγελάδες; Κι όμως, μπορείς.

Ο Jan Gerdes ήταν ιδιοκτήτης γαλακτοπαραγωγικής φάρμας στην βόρεια Γερμανία για 23 ολόκληρα χρόνια. Το 2001 ένιωσε μέσα του την μεγάλη αλλαγή, αποφάσισε πως δεν θέλει πλέον να συμπεριφέρεται στα ζώα με αυτόν τον τρόπο κι έτσι πήρε την απόφαση να μετατρέψει την φάρμα του σε καταφύγιο.


Ο Harold Brown γεννήθηκε μέσα σε φάρμα βοοειδών από γονείς κτηνοτρόφους. Έζησε την μισή του ζωή δουλεύντας στη φάρμα. Μετά από μια περιπέτεια υγείας με την καρδιά του, αποφάσισε να γίνει βίγκαν. Οι θεαματικές αλλαγές που είδε στην υγεία του μετά την αλλαγή της διατροφής του, τον οδήγησαν σε αναθεώρηση της σχέσης του με το "κρέας" και τα ζώα. Σύντομα κατάλαβε ότι η εκμετάλλευση και ο φόνος των ζώων είναι ανήθικα.

Η Cheri Ezell ζούσε πάντα ανάμεσα σε κατσίκες. Εργαζόταν ως παραγωγός κατσικίσιου γάλακτος, μέχρι που γνώρισε τον σύζυγό της, Jim Vandersluis, επίσης γαλακτοπαραγωγό αλλά με αγελάδες. Πουλώντας μωρά κατσικάκια σε ντόπιους ως τοπικό βιολογικό "κρέας" και ακούγοντας τα κλάματά τους όταν τα έπαιρναν από τις μητέρες τους, σύντομα αποφάσισαν και οι δύο πως αυτό που κάνουν είναι αισχρό.Ο Howard Lyman ήταν ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης μοσχαρίσιου "κρέατος". Κτηνοτρόφος 4ης γενιάς, μετέτρεψε μια μικρή οικογενειακή φάρμα σε τεράστια μονάδα εκτροφής βοοειδών με περισσότερες από 7.000 αγελάδες. Εξέτρεφε επίσης κότες, γουρούνια και γαλοπούλες. Το 1991 έγινε βίγκαν και μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις του σε καταφύγιο για ζώα.

Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις πρώην επαγγελματιών της εκμετάλλευσης ζώων όπως ψαράδες, κτηνοτρόφοι, γαλακτοπαραγωγοί και επιχειρηματίες, που είτε για λόγους υγείας ή για ηθικούς λόγους, παράτησαν τα πάντα και δέχτηκαν τον βιγκανισμό στην καρδιά τους.Αν είστε βίγκαν και ακούτε το επιχείρημα ότι παλιά τρώγατε με ευχαρίστηση "κρέας" (άρα, δεν θα 'πρεπε τώρα να διαμαρτύρεστε και να κάνετε ηθικά κηρύγματα), έχετε να κάνετε με ένα εντελώς παράλογο και γελοίο επιχείρημα. Είτε μιλάμε για σταμάτημα του καπνίσματος, είτε για αποτοξίνωση από ναρκωτικά, είτε για απελευθέρωση από τον τζόγο, η διακοπή μιας παλιάς κακιάς συνήθειας είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι. Επειδή κάναμε κάτι κακό στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται σήμερα να αγωνιζόμαστε εναντίον του. Τα παραπάνω παραδείγματα είναι λίγα μόνο από τα εκατοντάδες άλλα, ανθρώπων που υπήρξαν όχι μόνο απλοί καταναλωτές "κρέατος" και γαλακτοκομικών, αλλά επαγγελματίες εκμεταλλευτές, σφαγείς και βασανιστές ζώων. Κι όμως, ακόμη κι αυτοί, για διάφορους λόγους άνοιξαν τα μάτια τους και μπόρεσαν να δουν το κακό που έκαναν.

Βίγκαν γίνεται κάποιος για λόγους ηθικής, υγείας ή και περιβαλλοντικούς. Ξεκινάει συχνά έτσι, για έναν λόγο και μόνο, όμως στη συνέχεια ο κατακλυσμός ωραίων συναισθημάτων είναι τόσο μεγάλος που, συνήθως, το άτομο αυτό ενστερνίζεται και τα υπόλοιπα. Αν δηλαδή κάποιος γίνει βίγκαν επειδή αντιμετώπισε προβλήματα με την υγεία του, αργότερα θα αναγνωρίσει και την ομορφιά της προστασίας της ζωής των πλασμάτων. Ομοίως, αν γίνει βίγκαν επειδή αγαπά τα ζώα, αργότερα θα συνειδητοποιήσει πως έχει κάνει και καλό στην υγεία του, επίσης.

Να ακούτε με περιφρόνηση τέτοιου είδους "επιχειρήματα". Είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, χυδαίες και αστείες προσπάθειες κάποιων να δικαιολογήσουν τον δικό τους τρόπο ζωής, προσπαθώντας να επιρρίψουν κάποιου είδους ευθύνη στον βίγκαν που έχουν απέναντί τους. Και βεβαίως οι βίγκαν δεν είναι άγιοι. Έχουν κι αυτοί το αποτύπωμά τους πάνω στο οικοσύστημα, σίγουρα κάποιο κακό κάνουν. Όμως πώς μπορεί να συγκριθεί η σκόπιμη χρηματοδότηση ενός σφαγέα προκειμένου να υποδουλώσει και να δολοφονήσει ένα αισθανόμενο πλάσμα, με την, ας πούμε, καταλάθος θανάτωση δέκα μυρμηγικών περπατώντας;

Εάν μπόρεσαν άνθρωποι όπως οι παραπάνω - κτηνοτρόφοι, χασάπηδες, γαλακτοπαραγωγοί ή σφαγείς - να γίνουν βίγκαν (και μάλιστα με ακτιβιστική δράση), είναι σίγουρο ότι κι εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να είμαστε, χωρίς το παρελθόν μας να μάς κάνει λιγότερο βίγκαν.Αν σας φαίνονται χρήσιμες οι αναρτήσεις της Συνύπαρξης, βοηθήστε να αποκτήσει κι άλλους αναγνώστες. Μπορείτε να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook και να κοινοποιήσετε αυτό το άρθρο στο προφίλ σας.


Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη ρητή συγκατάθεση.

Επιτρέπεται, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση, η αντιγραφή αναρτήσεων με την μορφή προοιμίου. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιείται η πρώτη παράγραφος του εκάστοτε άρθρου και στην συνέχεια ο σύνδεσμος 'Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ', ο οποίος να οδηγεί απευθείας στο αρχικό άρθρο.