Επιστολή προς την ΕΔΔΕ - Συνύπαρξη

Εδώ και καιρό, ήθελα να μάθω ποια είναι η επίσημη θέση της ελληνικής Ένωσης Διατροφολόγων για το θέμα της βίγκαν διατροφής.


Σίγουρα, η τοποθέτηση των διεθνών οργανισμών είναι αρκετή και μπορούμε να βασιζόμαστε στα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν από την Επιστήμη, όμως επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι θεώρησα πως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε αν οι Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν με την διεθνή γραμμή. Και, βέβαια, δεν αναφέρομαι σε αυτούς που εκφράζουν προσωπικές απόψεις και προκαλούν δημοσίως την κοινή λογική λέγοντας ανυπόστατες ανοησίες, αλλά αναφέρομαι στην επίσημη, κοινή τοποθέτηση του φορέα αυτού που εκπροσωπεί τους Έλληνες διατροφολόγους.


Να λοιπόν η επιστολή που αποφάσισα να στείλω:


Προς την Ένωση Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος

Αγαπητές Κυρίες, αγαπητοί Κύριοι,
Σας γράφω αυτό το email βαθιά θλιμμένος και εξοργισμένος, διότι θεωρώ ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και εκτός από το επιστημονικό κομμάτι, συσχετίζεται επίσης και με πολύ σοβαρές κοινωνικές και ηθικές παραμέτρους.
Πρόκειται για την λεγόμενη Vegan διατροφή και την επίσημη θέση της Ένωσης Διατροφολόγων Ελλάδας.

Από την εμπειρία μου ως βίγκαν και λόγω της εκτεταμμένης ενασχόλησής μου με θέματα διατροφής, είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι η επίσημη θέση διεθνώς αναγνωρισμένων φορέων για την ανθρώπινη υγεία και διατροφή.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διατροφής και Διατροφολογίας, τον μεγαλύτερο, παλαιότερο και πιο αναγνωρισμένο φορέα για την ανθρώπινη διατροφή:
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704)
«Σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένης και της βίγκαν, είναι υγιεινές, επαρκείς, και μπορούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα στην υγεία για την πρόληψη και την θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών. Αυτές οι διατροφές είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, της ενήλικης ζωής, καθώς και για αθλητές. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν διατρέχουν μικρότερο ρίσκο για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, κάποια είδη καρκίνου και παχυσαρκία.»

Επίσης, σύμφωνα με την Ακαδημία Παιδιατρικής:
(http://pedsinreview.aappublications.org/content/25/5/174)
«Παρά το γεγονός ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παιδιών με δυσκολία στην ανάπτυξη ή έλλειψη κοβαλαμίνης, αυτές είναι σπάνιες εξαιρέσεις. Πληθώρα ειδικών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βίγκαν διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί με ασφάλεια από βρέφη και παιδιά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανάπτυξή τους και να έχουν και ορισμένα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα υγείας.»

Σύμφωνα με την Ένωση Καρδιολογίας:
(https://healthyforgood.heart.org/eat-smart/articles/vegetarian-vegan-and-meals-without-meat)
«Οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να είναι υγιεινές και διατροφικά επαρκείς, εφόσον είναι προσεκτικά σχεδιασμένες και περιλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.»

Τέλος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη:
(http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/planning-meals/meal-planning-for-vegetarians/)
«Μια χορτοφαγική δίαιτα είναι υγιεινή, ακόμη κι αν έχετε διαβήτη. Η έρευνα έχει δείξει ότι η υιοθέτηση αυτού του είδους διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον διαβήτη σας. Μάλιστα, έρευνες πάνω στην βίγκαν διατροφή έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων και των θερμίδων δεν είναι απαραίτητος και οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν την απώλεια βάρους και να μειώσουν την A1C.
Η βίγκαν διατροφή είναι εκ φύσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύ φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και με μηδέν χοληστερίνη, συγκρινόμενη με την τυπική δυτική διατροφή».

Υπάρχουν επίσης δεκάδες απόψεις, αναφορές και μελέτες από σημαντικούς οργανισμούς (Unesco, OHE, Διεθνές Παρατηρητήριο Υδάτινων Πόρων, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά) που μιλούν για την σημαντική επίπτωση της κτηνοτροφίας και της ζωοφαγίας τόσο στην καταστροφή του περιβάλλοντος όσο και στην ανθρώπινη υγεία και υπογραμμίζουν τα οφέλη που μπορεί να έχει μια στροφή των καταναλωτών προς την χορτοφαγία.
Στο εξωτερικό, πολλά δημόσια σχολεία, ακόμη και κλινικές για την παρακολούθηση και θεραπεία χρόνιων νοσημάτων, ήδη χρησιμοποιούν υγιεινά, βίγκαν πλάνα διατροφής για μαθητές και ασθενείς.
Μετά τα παραπάνω, είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς είναι δυνατόν οι Έλληνες διατροφολόγοι να έχουν τόσο ακραία διαφορετική άποψη και να αρθρογραφούν στο διαδίκτυο, σε περιοδικά ή ακόμη και να εμφανίζονται σε τηλεοπτικά πάνελ και να μιλούν για τους δήθεν «κινδύνους» της αυστηρής χορτοφαγίας και να μιλούν για «εμμονές» ή «επικίνδυνες πλάνες».
Στην Ελλάδα, είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος σήμερα παιδίατρο, διατροφολόγο, κλινικό διαιτολόγο ή γιατρό που να μπορεί να υποστηρίξει ασθενείς ή πελάτες του που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο διατροφής για τους ίδιους ή τα παιδιά τους, χωρίς να σπεύσουν να τους κατακρίνουν και να προειδοποιήσουν για τον δήθεν κίνδυνο.
Θεωρώ ότι, μια επίσημη τοποθέτηση της Ένωσης Διατροφολόγων Ελλάδας επί του θέματος, που να έρχεται σε αρμονία με τις διεθνείς επιστημονικές γραμμές, θα ήταν εξαιρετικά μεγάλης σημασίας τόσο ως εργαλείο διάλυσης των μύθων και των προκαταλείψεων, όσο και ως υλικό που θα καθησυχάσει ανθρώπους που είναι νέοι στην χορτοφαγία και δέχονται συνεχώς επικρίσεις και medical bullying από τους επαγγελματίες της υγείας.

Με εκτίμηση,
Παύλος Ιωαννίδης


Με μεγάλη καρτερικότητα περιμένω μια απάντηση η οποία ευελπιστώ πως θα βρίσκεται σύμφωνη με την αντίστοιχη θέση της αμερικανικής Ένωσης. 


Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη ρητή συγκατάθεση.

Επιτρέπεται, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση, η αντιγραφή αναρτήσεων με την μορφή προοιμίου. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιείται η πρώτη παράγραφος του εκάστοτε άρθρου και στην συνέχεια ο σύνδεσμος 'Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ', ο οποίος να οδηγεί απευθείας στο αρχικό άρθρο.