L-Κυστεΐνη ή αλλιώς: Τρίχες, κέρατα και πούπουλα στο ψωμί σου - Συνύπαρξη

Η L-Κυστεΐνη, γνωστή και ως Ε920, είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται ευρέως από την βιομηχανία για την παρασκευή καλλυντικών αλλά και ψωμιού, γλυκών, πίτσας και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων. 

Σύμφωνα με γραπτή αναφορά της Ursula Schleicher στο Ευρωκοινοβούλιο, η L-κυστεΐνη παράγεται με πολλούς τρόπους: Μέσω ζύμωσης στη Γερμανία, μέσω σύνθεσης και βιομετατροπής στην Ιαπωνία, από πούπουλα κοτόπουλων στη Γαλλία και μέσω υδρόλυσης ανθρώπινων μαλλιών στην Κίνα. Η L-κυστεΐνη που παράγεται από ανθρώπινα μαλλιά είναι η πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη.
Η ευρεία χρήση αυτής της ουσίας είναι τόσο μεγάλη, που αν τρως προϊόντα άρτου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι τρως μαζί και τρίχες, πούπουλα, γούνες ή κέρατα

Βέβαια, κάθε φορά που υποκύπτω σε τόσο απλοϊκά συμπεράσματα με τραβούν από το μανίκι: «Μα, είναι επεξεργασμένη ουσία. Δεν τρώμε αυτούσιες τρίχες!». Σωστό. Όμως το ερώτημα που ο καθένας δικαιωματικά μπορεί να κάνει είναι, θέλω να το τρώω αυτό;

Πώς μπορώ να ξέρω αν υπάρχει στο προϊόν που αγοράζω;
Η L-Κυστεΐνη δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται αυτολεξεί στα συστατικά των τροφίμων. Κάποιες εταιρίες το γράφουν, άλλες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό Ε920 και κάποιες άλλες, οι περισσότερες θα έλεγα, επιλέγουν την αφελή ορολογία «Βελτιωτικά ζύμης». Πράγματι, η L-Κυστεΐνη χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό ζύμης και, με τόσο μεγάλη ζήτηση σε ψωμιά, πίτες, άλευρα και αρτοσκευάσματα, σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση της είναι μονόδρομος. Ωστόσο, ακόμη και όταν δεν αναγράφεται ξεκάθαρα, οι περισσότερες εταιρίες ευχαρίστως θα σας ενημερώσουν αν την χρησιμοποιούν, με ένα τηλεφώνημα ή email.

Πώς φτιάχνεται;
Η L-κυστεΐνη είναι μια  η οποία αποτελεί δομικό συστατικό των μαλλιών. Μπορεί επίσης να εξαχθεί από το φτέρωμα πτηνών, από κέρατα ή από το πετρέλαιο. Η πιο οικονομικές λύσεις, όμως, είναι η χρήση ανθρώπινων μαλλιών και των υπο-προϊόντων των σφαγείων. Επειδή η προέλευσή του είναι ασφαλώς ζωική, άρα μπορεί να προέρχεται και από γουρούνια, ο οργανισμός Food Info συνιστά να μην καταναλώνεται από θρησκευτικές ομάδες όπως οι Μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι και οι Ινδουιστές. Και, προφανώς, ανεξάρτητα από την θρησκεία σας, η L-κυστεΐνη ΔΕΝ είναι βίγκαν.

Πώς μπορώ να την αποφύγω;
Δύσκολα! Αυτό το πρόσθετο βρίσκεται κυριολεκτικά παντού, εφόσον ζείτε στον σύγχρονο κόσμο και αγοράζετε επεξεργασμένα τρόφιμα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εταιρίες που παρασκευάζουν το εκάστοτε τρόφιμο που σας ενδιαφέρει και να ρωτήσετε αν περιέχει L-κυστεΐνη. Παρόλα αυτά, έχετε υπόψη σας ότι πολλοί παρασκευαστές δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι για την ύπαρξή της, αφού σε πολλές περιπτώσεις αγοράζουν απλώς «βελτιωτικά ζύμης», χωρίς να ξέρουν τα ακριβή συστατικά τους. Αν θέλετε να είστε εντελώς σίγουροι, υπάρχει αυτό το φανταστικό μηχάνημα:


Ρίχνεις μέσα αλεύρι, νεράκι και αλάτι και σε λίγη ώρα βγάζεις ένα υπέροχο σπιτικό ψωμί με συστατικά που γνωρίζεις πολύ καλά.

Οι ξυλόφουρνοι της γιαγιάς κάνουν τη δουλειά, επίσης.

Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους του περιεχομένου χωρίς την προηγούμενη ρητή συγκατάθεση.

Επιτρέπεται, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση, η αντιγραφή αναρτήσεων με την μορφή προοιμίου. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιείται η πρώτη παράγραφος του εκάστοτε άρθρου και στην συνέχεια ο σύνδεσμος 'Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ', ο οποίος να οδηγεί απευθείας στο αρχικό άρθρο.