Ένας σεφ φτιάχνει την τελειότερη φυτική Φέτα - Συνύπαρξη

Αν είσαι από αυτούς που ακόμη και ως βίγκαν δεν μπορείς με τίποτα να κόψεις τα τυριά, είναι μάλλον σίγουρο ότι θα έχεις δοκιμάσει ό,τι φυτικό τυρί κυκλοφορεί στο εμπόριο. Πολλά από αυτά, είναι τόσο αηδία, που προτιμώ να φάω καρότα.

Όμως ο σεφ Skye Michael Conroy, συγγραφέας της σειράς βιβλίων The Gentle Chef, πειραματίστηκε αρκούντως και έχει ανακαλύψει τυριά τόσο απίθανα που τα τρώνε μετά μανίας ακόμη και οι λάτρεις των αληθινών τυριών. Αν τα αγγλικά σου είναι καλά, στην ιστοσελίδα του μπορείς να βρεις και να παραγγείλεις όλα τα βιβλία του ή να δοκιμάσεις μερικές από τις συνταγές του.

Μια από αυτές είναι και εκπληκτική μεσογειακή Φέτα


Πεντανόστιμη, γυαλιστερή, τυρένια, με νότες από βότανα και δεν χρειάζεται να πεθάνει ή να βασανιστεί κανείς, ούτε μωρά να στερηθούν τις μαμάδες τους.

Απευθύνεται βέβαια σε όσους δεν έχουν πρόβλημα να βρίσκουν παράξενα υλικά όπως το γαλακτικό οξύ.

Θα χρειαστείτε μια γυάλινη, πλαστική ή μεταλλική φόρμα για να σχηματιστεί το τυρί. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε σκεύος. Επίσης θα χρειαστείτε έναν δυνατό επεξεργαστή τροφίμων ή μούλτι.

Υλικά
 • 1 κομμάτι (περίπου 200 gr) τόφου (απλό, όχι silken, όχι καπνιστό)
• ¼ φλ. έλαιο καρύδας εξευγενισμένο, όχι παρθένο
• 1 κ.. σκόνη γαλακτικού οξέος (μπορείτε να την παραγγείλετε από εδώ, δεδομένου ότι είναι χρήσιμη, δεν χαλάει και χρησιμεύει σε πολλές συνταγές)
• 1 κ.σ. λευκό ξίδι ή μυλόξιδο
• 1 + ¼ κ.σ. θαλασσινό αλάτι
• 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
• 1 κ.γ. αποξηραμένη ματζουράνα
• 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
• ¼ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη

Εκτέλεση
Καλύψτε την φόρμα με μεμβράνη τροφίμων, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετή γύρω από τα τοιχώματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να σηκώσετε το τυρί και να το βγάλετε έξω από το δοχείο. 

Πιέστε δυνατά το τόφου για να στραγγίξει καλά από τα υγρά του. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερη υγρασία μπορείτε. Βάλτε το μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων.

Αφαιρέστε το καπάκι από το έλαιο καρύδας και βάλτε το βάζο σε φούρνο μικροκυμμάτων. Ζεστάνετε μέχρι να λιώσει τελείως - περίπου 30-40 δευτερόλεπτα στα 900 Watt. Προσοχή: Αν το έλαιο καρύδας είναι σε μεταλλικό δοχείο θα χρειαστεί να το μεταφέρετε πρώτα σε ένα άλλο γυάλινο ή πλαστικό δοχείο καθώς δεν μπορείτε να βάλετε μέταλλο στα μικροκύμματα. Εναλλακτικά μπορείτε να το λιώσετε σε μπεν μαρί.

Μετρήστε ¼ του φλυτζανιού και ρίξτε το στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το γαλακτικό οξύ, το ξύδι και τα μπαχαρικά. Χτυπήστε δυνατά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και κρεμώδες και στη συνέχεια αδειάστε το στο δοχείο με την μεμβράνη. Απλώστε καλά με ένα κουτάλι έτσι ώστε η επιφάνειά του να είναι επίπεδη.

Καλύψτε με το περίσσευμα της μεμβράνης και βάλτε το στο ψυγείο περίπου για 8 ώρες.

Αφού κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά, μπορείτε να το σηκώσετε με την μεμβράνη και να το αφαιρέσετε από το δοχείο. 

Διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον για 10 ημέρες και είναι ιδανικό για σαλάτες ή πίτσα.