Μετακομίσαμε!

Η Συνύπαρξη βρίσκεται πλέον στον δικό της δικτυακό τόπο, στην διεύθυνση www.siniparksi.gr.

Αν δεν μεταφερθείτε αυτόματα, κάντε κλικ εδώ για να επισκεφτείτε τον νέο δικτυακό μας τόπο.


Γιατί τα βίγκαν προϊόντα είναι πιο ακριβά - Συνύπαρξη

Τα προϊόντα βίγκαν είναι εκ φύσεως βιολογικά και, όπως ακριβώς τα βιολογικά τρόφιμα είναι ακριβότερα από τα συμβατικά, έτσι και τα βίγκαν σαμπουάν, οι κρέμες, τα αφρόλουτρα, τα καλλυντικά, τα είδη υγιεινής και άλλα είδη περιποίησης, είναι συνήθως πιο ακριβά από τα συνηθισμένα.


Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι σε αυτό το άρθρο όταν αναφέρομαι σε προϊόντα εννοώ τα μη-τρόφιμα. Ευχαρίστως να γράψω μια άλλη μέρα και σχετικά με τα τρόφιμα.

Πολλοί είναι διστακτικοί απέναντι στα βίγκαν προϊόντα εξαιτίας της ακριβής τιμής τους. Πράγματι, η πλειοψηφία των βίγκαν, cruelty-free προϊόντων είναι από 20% έως και 100% πιο ακριβά σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά.


Ορισμένοι θεωρούν ότι η αυξημένη τιμή οφείλεται στο μεγάλο "μπαμ" που κάνει τα τελευταία χρόνια ο βιγκανισμός, υπονοώντας ότι οι εταιρίες και οι έμποροι ανεβάζουν σκοπίμως την τιμή επειδή ξέρουν ότι υπάρχει ζήτηση. 

Πριν όμως σκεφτείτε ότι αυτά τα προϊόντα σας πέφτουν πολύ ακριβά και είναι προτιμότερο να συνεχίσετε να αγοράζετε τις γνωστές μάρκες του σούπερ μάρκετ, θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε και γιατί αυτά τα προϊόντα είναι πιο ακριβά. 

Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, στις περισσότερες περιπτώσεις ένα ακριβό βίγκαν προϊόν, στο τέλος μπορεί να σας πέφτει και φθηνότερο.


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα βίγκαν προϊόντα μπορεί να είναι ακριβότερα.

Διάρκεια ζωής. Τα βιολογικά προϊόντα έχουν γενικά πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα συμβατικά, εξαιτίας των φυσικών και αγνών συστατικών τους. Ένα βιολογικό σαμπουάν μπορεί να είναι κατάλληλο για χρήση για 12 έως 18 μήνες το πολύ, ενώ ένα συνηθισμένο χημικό σαμπουάν μπορεί να διαρκέσει ακόμη και περισσότερο από 3 χρόνια. Οι εταιρίες που κατασκευάζουν συμβατικά προϊόντα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την διάρκεια ζωής τους επειδή απευθύνονται σε χονδρεμπορικές εταιρίες που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες και δεν είναι διατεθιμένες να ασχολούνται με ληγμένα προϊόντα και επιστροφές.

Όπως αναφέρει σχετικά με τα βιολογικά καλλυντικά ο Τόμι Ριβέρο, μακιγιέρ διασημοτήτων στο Χόλιγουντ: "Παίρνεις ένα φρέσκο, καθαρό προϊόν και, τις περισσότερες φορές, όταν αυτό λήξει έχει ούτως ή άλλως έρθει η ώρα για να το αλλάξεις".

Σύνθεση. Αν παρατηρήσετε την σύνθεση των συμβατικών προϊόντων, το πρώτο και κυριότερο συστατικό στα περισσότερα από αυτά, είναι το νερό (aqua). Πολλά προϊόντα αποτελούνται από 80% νερό και, ενώ αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο ανα περίπτωση, παραμένει το κύριο συστατικό, για το οποίο πληρώνετε όταν αγοράζετε το προϊόν. Πρακτικά, αγοράζετε νερό. Τα υπόλοιπα κύρια συστατικά είναι συνήθως γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, άρωμα και χημικά δημιουργίας υφής, αφήνοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό της τελικής σύνθεσης για το πραγματικό φυσικό συστατικό, έλαιο, φρούτο ή δραστική ουσία που πραγματικά σας ενδιαφέρει. 

Επομένως συμφέρει περισσότερο να αγοράσετε ένα βιολογικό προϊόν, αφού περιέχει τις πραγματικά χρήσιμες ουσίες σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κι έτσι θα χρησιμοποιείτε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με ένα συμβατικό προϊόν.

Συστατικά. Τα συστατικά των βιολογικών προϊόντων είναι, προφανώς, κι αυτά βιολογικά και όλοι γνωρίζουμε ότι τα βιολογικά προϊόντα κοστίζουν περισσότερο. Για παράδειγμα, στο χονδρεμπόριο απ΄όπου οι κατασκευαστές καλλυντικών προμηθεύονται τις πρώτες ύλες, 30 γραμμάρια βιολογικού ροδέλαιου κοστίζουν 500$ ενώ η ίδια ποσότητα σε συμβατικό ροδέλαιο κοστίζει μόλις 280$. Σε τι διαφέρουν τα δύο αυτά ροδέλαια; Το πρώτο καλλιεργείται σε μικρές εκτάσεις, χωρίς παρασιτοκτόνα, χημικά λιπάσματα, ορμόνες και ζιζανιοκτόνα, άρα απαιτούνται περισσότερα χέρια και περισσότερος χρόνος, ενώ το δεύτερο είναι προϊόν μαζικής καλλιέργειας με χημικά και ορμόνες που σε κάθε στάδιο της παραγωγής χρησιμοποιούνται μηχανήματα. 

Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι γενικά πολύ πιο κοστοβόρες, η παραγωγή είναι μικρή, απαιτείται περισσότερος χρόνος και εργατικό δυναμικό και αυτό φυσικά επηρρεάζει το τελικό κόστος. Επιπλέον, το κόστος επιβαρύνεται και από τις συγκαλλιέργειες, δηλαδή άσχετα φυτά που φυτεύονται δίπλα στα ωφέλιμα και λειτουργούν ως εναλλακτική λύση αντί για τα παρασιτοκτόνα. Άλλοι βιολογικοί καλλιεργητές καταπολεμούν τα παράσιτα με ωφέλιμα έντομα, αφαιρούν τα ζιζάνια με το χέρι αντί να ρίχνουν χημικά, ενώ πολλοί συμμετέχουν και στο πρόγραμμα GoGreen, που περιορίζει την καύση ορυκτών καυσίμων κατά την παραγωγή και μεταφορά της σοδειάς. Τέλος, οι βιολογικοί καλλιεργητές πρέπει να πληρώνουν για να παίρνουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. 

Όλα αυτά αποτελούν επιπλέον παράγοντες για την αυξημένη τελική τιμή.

Παραγωγή. Τα εργοστάσια παραγωγής συμβατικών καλλυντικών, σαμπουάν, κρεμών και κάθε είδους ειδών περιποίησης, μπορούν και κρατάνε το κόστος εξαιρετικά χαμηλό διότι προμηθεύονται τις πρώτες ύλες τους σε τεράστιες ποσότητες από άλλα εργοστάσια. Επιπλέον αυτές οι πρώτες ύλες είναι κατά κύριο λόγο χημικά ευρείας χρήσης και φθηνά στην παραγωγή (γλυκόλη, κιτρικό οξύ, πολυκουατέρνιο, χλωριούχο αμμώνιο, λαυρυλοθειικό νάτριο κ.ά.). Οι γραμμές παραγωγής μπορούν να κατασκευάζουν κυριολεκτικά εκατομμύρια τεμάχια και να τα διανέμουν στο εμπόριο πολύ γρήγορα και σε χαμηλές τιμές.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία των βιολογικών προϊόντων παράγονται από μικρές βιοτεχνίες ή ακόμη και από οικογενειακές επιχειρήσεις, με πολύ μικρές δυνατότητες παραγωγής και αυξημένο χρόνο προετοιμασίας. Ένας παραγωγός βιολογικού αποσμητικού, για παράδειγμα, που φτιάχνει μπάρες ή σπρέυ αποσμητικού από βότανα και καρπούς, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην ταχύτητα και στο κόστος ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής χημικών αποσμητικών. Ακόμη όμως και μεγάλα εργοστάσια που κατασκευάζουν βιολογικά προϊόντα, επωμίζονται μεγαλύτερα κόστη παραγωγής λόγω των ακριβότερων πρώτων υλών που χρησιμοποιούν.


Τα βιολογικά, βίγκαν προϊόντα μπορεί να είναι ακριβότερα αλλά έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα

Το ξέρετε ότι χιλιάδες ζώα αλυσοδένονται μέσα σε εργαστήρια όπου τους ρίχνουν χημικά μέσα στα μάτια και τα αυτιά, τα αναγκάζουν να εισπνέουν επικίνδυνα αέρια, τους κάνουν ενέσεις με θανατηφόρες ουσίες και πολλά ακόμη βασανιστήρια;


Τα βίγκαν προϊόντα είναι cruelty-free, δηλαδή παράγονται από ουσίες οι οποίες δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και από εταιρίες που δεν κάνουν κανενός είδους πειράματα σε ζώα. 

Επίσης είναι καλά για την υγεία σου. Πληρώνοντας κάτι παραπάνω για ένα προϊόν, γνωρίζεις ότι κάνεις καλό στην υγεία σου (ή, έστω, δεν κάνεις κακό) και σίγουρα η υγεία σου αξίζει λίγα ευρώ παραπάνω. 

Τέλος, τα βίγκαν προϊόντα είναι καλύτερα για το περιβάλλον. Εφόσον παράγονται από φυσικές ουσίες που είναι φιλικές προς τη χλωρίδα και την πανίδα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κατά την χρήση τους δεν επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα, το νερό και το έδαφος με επικίνδυνες ουσίες.


Ας μην ξεχνάμε, ότι οι τιμές των βίγκαν προϊόντων συμπεριφέρονται όπως κάθε άλλη τιμή, οποιουδήποτε προϊόντος: Υπακούν στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Καθώς οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές αυξάνονται, αυξάνεται και η ζήτηση. Έτσι θα αυξηθεί και η παραγωγή και σταδιακά οι τιμές θα πέσουν.  

Η λύση για φθηνότερα προϊόντα, είναι να τα αγοράζουμε!

 Αν σας φαίνονται χρήσιμες οι αναρτήσεις της Συνύπαρξης, βοηθήστε να αποκτήσει κι άλλους αναγνώστες. Μπορείτε να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook και να κοινοποιήσετε αυτό το άρθρο στο προφίλ σας.