Βίγκαν χλαπάκιασμα με τούρτα γενεθλίων - Συνύπαρξη

Έφτιαξα αυτήν την τούρτα στα γενέθλια της γυναίκας μου και αποδείχθηκε αρκετά αξιόλογη. Τρυφερή, σοκολατένια και αρκετά συμπαγής ώστε να μπορεί να πάρει το σχήμα που θέτε καθώς και να στηρίξει τα απαραίτητα κεράκια.


Η συνταγή είναι μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της σοκολατένιας τούρτας του Minimalist Baker και την φτιάξαμε με πολύ μεράκι και τρομακτική ακρίβεια στα γραμμάρια. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο αυτό έπαιξε ρόλο, αλλά αν πρόκειται να την κάνεις σού προτείνω να τηρήσεις κι εσύ κατά γράμμα τις δοσολογίες, αλλιώς χάνεις την εγγύηση.


Η διαδικασία αυτή καθ' αυτή δεν απαιτεί πάνω από 45 λεπτά, άρα θεωρείται μια σχετικά εύκολη συνταγή. Ωστόσο, την πρώτη φορά που θα το επιχειρήσεις ενδεχομένως να σου πάρει περισσότερο χρόνο επειδή πρέπει να οργανωθείς.

Να σημειώσω επίσης ότι πολλά από τα παρακάτω υλικά μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τα γούστα, το οικονομικό μπάτζετ και την διάθεση για πειραματισμό. Για παράδειγμα το Fairtrade κακάο θα μπορούσε να αντικατασταθεί από απλό κακάο, αλλά εγώ θέλησα να κάνω μια τούρτα που να είναι βίγκαν με τα όλα της - και έτσι ακριβώς σας την μεταφέρω.

Η τούρτα αποτελείται, όπως όλες οι τούρτες, από την βάση και την γέμιση. Η γέμιση μπαίνει και στη μέση (αν φτιάξεις δίπατη) και από πάνω.

Ακολουθεί συνταγή για δίπατη τουρτίτσα βίγκαν. 


Θα χρειαστείς:
Τουλάχιστον 2 μεγάλα δοχεία για το ανακάτεμα των υλικών.
Ένα ή δύο ταψάκια για το ψήσιμο (αναλόγως αν θέλεις μονόπατη ή δίπατη τούρτα).
Ζυγαριά κουζίνας.
Ηλεκτρικό μίξερ (γίνεται και με το χέρι, αλλά... νταξ, ξέρεις).


Υλικά για την βάση:
80 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση Δίκαιου Εμπορίου
260 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
2 κόκκινα μήλα
350 γρ. γάλα αμυγδάλου απλό (unsweetened)
340 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ.γ. μηλόξυδο
3 κ.γ. σκόνη στιγμιαίου καφέ
200 γρ. κρέμα καρύδας
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. βανίλια ή 4 πλαστικά στικάκια
1/2 κ.γ. αλάτι


Υλικά για την κρέμα:
200 γρ. βίγκαν βούτυρο, λιωμένο σε χαμηλή φωτιά
310 γρ. άχνη ζάχαρη - την έφτιαξα χτυπώντας στο μπλέντερ μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
65 γρ. κακάο σε σκόνη, κατά προτίμηση Δίκαιου Εμπορίου
40 γρ. κουβερτούρα, κατά προτίμηση Δίκαιου Εμπορίου
2 κ.γ. βανίλια ή 4 πλαστικά στικάκια
75 γρ. γάλα αμυγδάλου απλό (unsweetened)


Πώς θα την φτιάξεις
Θα ξεκινήσεις με τις δύο βάσεις. Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι χτύπα τα δύο μήλα, καθαρισμένα από την φλούδα τους μαζί με ένα δάχτυλο νερό. Θα πρέπει να γίνει ένας πολτός παρόμοιος με φρουτόκρεμα. Στο πρώτο δοχείο, ρίξε το γάλα αμυγδάλου και το μηλόξυδο και άφησέ τα περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια πρόσθεσε την κρέμα καρύδας, τον καφέ, την βανίλια και τον πολτό μήλου. Χτύπα με το μίξερ τα υλικά για μισό λεπτό, μέχρι να αρχίζουν να εμφανίζονται αφροί. Σβήσε το μίξερ.

Στο δεύτερο δοχείο, ανακάτεψε καλά το αλεύρι, το κακάο, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι για να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Ξεκίνα ξανά το μίξερ στο πρώτο δοχείο, σε αργή ταχύτητα, και ρίχνε λίγο-λίγο το μίγμα του δεύτερου δοχείου ώστε να ενσωματωθεί καλά. Χτύπα καλά με το μίξερ μέχρι να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια και να έχεις ένα ωραίο ρευστό μίγμα.

Το χωρίζεις και το αδειάζεις σε δύο ίδια ταψάκια ή φόρμες και ψήνεις για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς. Για να ξέρω ότι είναι έτοιμο, εφάρμοσα την κλασσική μέθοδο της οδοντογλυφίδας. Δηλαδή, όταν την βυθίζεις μέσα στη ζύμη και βγαίνει έξω καθαρή, τότε είναι έτοιμο.

Καθώς ψήνονται, μπορείς να ετοιμάσεις την κρέμα.

Η κρέμα είναι πιο απλή. Απλά ρίξε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και χτύπα με το μίξερ. Λογικά με τις παραπάνω ποσότητες θα πρέπει να γίνει όσο ακριβώς πηχτή χρειάζεται, αλλά αν για κάποιο λόγο σου φαίνεται πολύ αραιή, μπορείς να την σφίξεις με παραπάνω κακάο ή ζάχαρη. Αν είναι πολύ πηχτή, μπορείς να την αραιώσεις με παραπάνω γάλα. Θέλουμε να είναι τόσο πυκνή όσο μια πραλίνα.

Αφού βγάλεις από τον φούρνο τις βάσεις και κρυώσουν καλά, η διαδικασία έχει σχεδόν τελειώσει. Θα βάλεις τη μία βάση από κάτω, θα την αλείψεις με τη μισή κρέμα, από πάνω τη δεύτερη βάση και στο τέλος την υπόλοιπη μισή κρέμα. 

Ψυγείο για 2-3 ωρίτσες και είναι έτοιμη για κεράκια και πάρτι.



Εντυπώσεις
Η τούρτα για κάποιο λόγο μου φάνηκε πιο νόστιμη όταν έμενε εκτός ψυγείου για καμιά ώρα. Όχι κάτι το ιδιαίτερο φυσικά, και παγωμένη πάλι νόστιμη είναι, απλά μόλις βγαίνει από το ψυγείο και μένει λίγη ώρα εκτός, μαλακώνει και γίνεται πιο σοκολατέρνια, πιο αφράτη. Αν επιλέξεις να κάνεις μονόπατη, διάλεξε ένα ταψί με μεγάλη διάμετρο, αλλιώς η βάση θα γίνει πολύ χοντρή. Στην κεντρική φωτογραφία, έχω την πρώτη μου απόπειρα η οποία ήταν μονόπατη. Όπως βλέπεις την έφτιαξα με μεγαλύτερη διάμετρο. Αντίθετα η δεύτερη φωτογραφία, από το minimalist baker, είναι η δίπατη.


Χρόνια πολλά!