Βίγκαν χλαπάκιασμα με μεξικάνικο ρύζι και φασόλια - Συνύπαρξη

Αν είσαι άτομο του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού και σου περισσεύουν τίποτα κονσέρβες, αυτή η συνταγή θα σου φανεί σωτήρια πολλές φορές.



Παρότι παίζουμε με κονσέρβες, το γεύμα είναι αρκετά υγιεινό και προσφέρει μια γενναία δόση από πρωτεΐνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, ενώ χάρη στο σκόρδο και το κύμινο είναι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης Β6.

Για το μίγμα φασολιών που περιγράφω παρακάτω έχω χρησιμοποιήσει διάφορα κονσερβάκια του εμπορίου που κυμαίνονται σε τιμές από 85 λεπτά έως 1,60 ευρώ και είναι κόκκινα (kidney beans), μαύρα (Heinz) και άσπρα (η κλασσική φασολάδα). Επίσης χρειάστηκε μια συσκευασία τριών πολύχρωμων πιπεριών που παραδόξως είναι το πιο ακριβό συστατικό.


Υλικά: 
1 ψιλοκομμένο ή αλεσμένο σκόρδο
1 κόκκινο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 φλ. χυμό ή πουρέ τομάτας
1 φλ. πλυμμένο καστανό ρύζι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
2 κ.γ. καυτερή πάπρικα
400 γρ. μίγμα από φασόλια (κόκκινα, μαύρα, άσπρα)
100 γρ. γλυκό καλαμπόκι
2 φλ. ζωμό λαχανικών
Λίγο αλάτι - Ελαιόλαδο


Διαδικασία: 
Πλύνε καλά τα υλικά σου και ψιλόκοψε τις πιπεριές σε κυβάκια. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάλε λίγο ελαιόλαδο και τσιγάρισε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ψιλοκομμένες πιπεριές για περίπου 3 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίξε μέσα το ρύζι, το κύμινο, τη ρίγανη, την πάπρικα και το αλάτι και ανακατεύοντας συχνά για να καλύπτεται πάντα από το λάδι άφησε όλο το μίγμα να μαγειρευτεί για μερικά λεπτά.

Ρίξε τον χυμό τομάτας και άφησέ το άλλα 2-3 λεπτά να μαγειρευτεί.
 
Τώρα ήρθε η καλή ώρα. Ρίξε μέσα τον ζωμό λαχανικών, το καλαμπόκι και λίγο αλάτι, δυναμώνοντας τη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμήλωσε ξανά τη φωτιά και άφησέ το σιγοβράσει για 25-30 λεπτά σκεπασμένο με το καπάκι. Να το παρακολουθείς για να μην κολλάει το ρύζι, ανακατεύοντας πού και πού και, αν χρειάζεται, προσθέτοντας λίγο ζωμό λαχανικών ακόμη.
 
Όταν απορροφήσει τα περισσότερα υγρά, είναι έτοιμο.
 
Σερβίρεται ζεστούλι, κατά προτίμηση με λίγο λεμόνι και τορτίγια, πίτα ή ψωμί ολικής άλεσης.


Καλή όρεξη!