Μετακομίσαμε!

Η Συνύπαρξη βρίσκεται πλέον στον δικό της δικτυακό τόπο, στην διεύθυνση www.siniparksi.gr.

Αν δεν μεταφερθείτε αυτόματα, κάντε κλικ εδώ για να επισκεφτείτε τον νέο δικτυακό μας τόπο.


Το πείραμα των 6 εβδομάδων - Συνύπαρξη

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από κάποια πάθηση, ταλαιπωρούνται από κάποιο πόνο ή πηγαινοέρχονται στους γιατρούς προσπαθώντας να βρουν λύση σε κάποιο πρόβλημα υγείας που τους τυρανά.
 


Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω έχουν ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υγείας. Αυτό είναι πλέον δεδομένο. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση όμως, πως σχεδόν κανείς από αυτούς δεν σκέφτεται το «γιατί». Αν η ηλικία τους είναι κάπως προχωρημένη, αρκούνται σε μια συγκαταβατική εξήγηση που συνήθως σχετίζεται με τη γήρανση. «Τι να κάνουμε, γεράσαμε». Αν πάλι είναι νέοι, θεωρούν μάλλον ότι για λόγους τυχαίους, έξω από την δική τους επιρροή ή έλεγχο, κάποιο κακό τους βρήκε.


Είναι αδύνατο να χωρέσω όλες τις περιπτώσεις σε μια παράγραφο. Δεν ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει: Δισκοπάθειες, αρθρίτιδες, φλεβίτιδες, αλλεργίες, άσθμα, διαβήτης, σάκχαρο, αρυθμίες, προβλήματα του θυρεοειδούς, αναπνευστικά, καρδιακά, καρκίνοι, εγκεφαλικά, έκζεμα, αλτσχάιμερ, υπέρταση, νεφροπάθειες, αλλά και πιο καθημερινά προβλήματα όπως αϋπνίες, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, ημικρανίες, νεύρα, ακμή. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σπίτι χωρίς χάπια σε ένα μπωλ. 

Διάβασα κάπου, ότι πλέον η υψηλή χοληστερίνη δεν εμφανίζεται στις μέσες ηλικίες (δηλαδή μετά τα 40), αλλά από την Α' Γυμνασίου. Βρίσκεις εύκολα παιδιά 14 ετών που έχουν χοληστερίνη 300. Επίσης, η μέση ηλικία στην οποία ξεκινάει η παχυσαρκία στην Ε.Ε. και στις Η.Π.Α., είναι τα 7 έτη. Οι δαπάνες για την υγεία (περίθαλψη-φάρμακα) στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, μετριώνται πλέον όχι σε εκατομμύρια, όχι σε δισεκατομμύρια, αλλά σε τρισεκατομμύρια. Μόνο στις Η.Π.Α., χρειάζονται 8 τρις δολάρια (6,5 τρις ευρώ) για να πληρώσουν μόνο τους τόκους από τα δάνεια των ασφαλιστικών ταμείων. Αν θέλετε να το συγκρίνουμε με την οικονομία ενός σπιτιού, είναι σαν παίρνεις από τη δουλειά σου 700 ευρώ μισθό και να ξοδεύεις 690 για φάρμακα. Επειδή προφανώς δεν μπορείς να ζήσεις με τα υπόλοιπα 10 ευρώ, δανείζεσαι κάθε μήνα 690 για να πληρώσεις τα φάρμακα, ζεις με τον μισθό σου και τον επόμενο μήνα, που εισπράτεις πάλι 700, πληρώνεις μόνο τον τόκο των δανεικών του προηγούμενου μήνα. Για πόσο καιρό νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις αυτό; 

Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι είναι παράξενο που όλος αυτός ο κόσμος, που υποφέρει από ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υγείας, ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού του, παίρνει τα φάρμακά του - και καλά κάνει, φυσικά - αλλά για έναν περίεργο λόγο δεν αναρωτιέται ποτέ: «Γιατί υποφέρω από αυτό το πρόβλημα»; Αν αφήσουμε στην άκρη ανοησίες περί μολυσμένου νερού, μολυσμένης ατμόσφαιρας, αεροπλάνων που μας ψεκάζουν ή την κακή μας τύχη, στο τέλος μόνο μια απάντηση είναι η προφανής: Η διατροφή

Συγγνώμη αν σου το χαλάω. Δεν λέω, πράγματι η ατμόσφαιρα και το νερό είναι μολυσμένα. Αλλά, αν βάζεις σε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο πετρέλαιο, φταίει το καύσιμο ή οι λακούβες του δρόμου, που χάλασε; Το καύσιμο.


Προσωπικά δεν έχω κανένα κέρδος αν βελτιώσεις την υγεία σου και ζεις καλύτερα. Δεν πουλάω βιβλία, ούτε συμπληρώματα, ούτε φάρμακα, ούτε δέχομαι επισκέψεις σε κάποιο γραφείο. Δεν είμαι καν γιατρός, ούτε επαγγελματίας της υγείας. Αντίθετα, ίσως θα έπρεπε να αναλογιστείς τί κέρδος έχουν - αν έχουν - όσοι σου προτείνουν (ή διαφημίζουν) να τρως τυριά, αλλαντικά, μπέικον, τυριά και λουκάνικα.  

Το μόνο που μπορώ να κάνω εγώ, είναι να μοιραστώ μαζί σου την δική μου εμπειρία και να σου προτείνω ένα πείραμα.

Η δική μου εμπειρία, απλά και ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους ή διευκρινήσεις, είναι ότι από την ημέρα που ξεκίνησα μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, αισθάνομαι και είμαι άλλος άνθρωπος. Λύθηκαν μόνιμα όλα μου τα προβλήματα, τα οποία ήταν υψηλή χοληστερίνη (340), παχυσαρκία (90 κιλά με ύψος 1.73), καθημερινοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες καθώς και τακτικοί, επώδυνοι πόνοι στη μέση, στην πλάτη και στον αυχένα. Επίσης, τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, άρπαζα κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη. Πέρα όμως από τα προβλήματα, βελτιώθηκε σημαντικά το σύνολο της καθημερινότητάς μου, εφόσον νιώθω καλύτερα, έχω περισσότερη ενέργεια και πιο καθαρό μυαλό.

Σχετικά με το πείραμα, τώρα.

Αν ανήκεις στον μέσο όρο των ανθρώπων, τότε θα είσαι όπως οι περισσότεροι που γνωρίζω, όπως ήμουν κι εγώ πριν γίνω βίγκαν. Και οι περισσότεροι που γνωρίζω είναι άνθρωποι που αγαπούν την ρουτίνα, ζουν όπως έμαθαν από μικροί να ζουν και δεν τους αρέσουν οι αλλαγές. Ειδικά, δε, οι αλλαγές στην διατροφή και στην ηθική. 

Μπορείς να πεις σε κάποιον ότι πρέπει να κόψει το κάπνισμα, ότι πρέπει να αθλείται ή ότι πρέπει να ανακυκλώνει τα σκουπίδια του, και θα το δεχτεί. Όμως δεν μπορείς να του πεις τί να φάει.  Στο φαγητό, οι περισσότεροι που ξέρω είναι αμετακίνητοι σαν βουνά.

Ομοίως, σε θέματα ηθικής οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κατασταλαγμένοι συνήθως από την νεανική τους ηλικία και δεν προτίθενται να αλλάξουν. Αυτό είναι καλό, αυτό είναι κακό, αυτό είναι ανήθικο, αυτό είναι άσπρο, αυτό είναι μαύρο, τέλος. Τελεία και παύλα. Αν προσπαθήσω, για παράδειγμα, να σε πείσω ότι είναι λάθος να αγοράζεις «κρέας» και γάλα επειδή τα ζώα δεν είναι ιδιοκτησία μας και δεν μπορούμε να τα εκμεταλευόμαστε και να τα σκοτώνουμε, θα διαφωνήσεις. Θα διαφωνήσεις διότι, έτσι όπως έμαθες τον κόσμο, τα ζώα είναι ιδιοκτησία μας. Μας ανήκουν. Μπορούμε να τα εκτρέφουμε και να αποφασίζουμε εμείς πότε, πού και πώς θα πεθάνουν. Η σχεδόν 20χρονη διάρκεια ζωής ενός γουρουνιού, για παράδειγμα, περιορίζεται και ανταλλάσεται με ένα δικό μας γεύμα των 20 λεπτών.

Για τους παραπάνω λόγους, επειδή δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν δέχεται να αλλάξει τους ακρογωνιαίους λίθους της κοσμοθεωρίας του, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να σε πείσω. Εκτός ίσως από έναν: Τον ίδιο σου τον εαυτό. Βλέπεις, μπορεί να μην ενδιαφερόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων, ενδιαφερόμαστε όμως για τον εαυτό μας. Όλοι οι άνθρωποι είναι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, εγωιστές. 

Ένα κλασσικό ελληνικό φαγητό, από τα πιο θρεπτικά σε μια χορτοφαγική διατροφή


Σε προηγούμενη ανάρτηση της Συνύπαρξης, δημοσιεύτηκαν Οι 100 Επιστημονικοί Λόγοι για να μην Τρως Κρέας. Η επιστήμη είναι πλέον ξεκάθαρη, πως τα περισσότερα προβλήματα υγείας των ανθρώπων, οφείλονται στην ζωική πρωτεΐνη. Επειδή λοιπόν στοιχηματίζω ότι ενδιαφέρεσαι για τον εαυτό σου και συνεπώς για την υγεία σου, επειδή θα ήθελες να ζήσεις περισσότερα χρόνια, να νιώθεις καλύτερα και να είσαι δίπλα στα πρόσωπα που αγαπάς για περισσότερο καιρό, θα σου προτείνω το Πείραμα των 6 Εβδομάδων.  

Αν είχα τη δυνατότητα να επιλέξω, δεν θα ήθελα να το κάνεις για τον εαυτό σου. Γιατί ως βίγκαν, με ενδιαφέρει η τήρηση μιας δίκαιης και ηθικής στάσης απέναντι στη Γη και στα ζώα, όχι για τον εαυτό μας αλλά επειδή αυτό είναι το σωστό. Όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αν το πείραμα πετύχει, θα έχεις κάνει καλό - έστω κι αν ο σκοπός σου ήταν εξ αρχής εγωιστικός. 'Αλλωστε είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο ποσοστό των βίγκαν, επέλεξαν αυτή τη διατροφή για λόγους υγείας.

Το καλό με την όλη ιδέα του πειράματος είναι ότι δεν δεσμεύεσαι σε κανέναν και για τίποτα. Το κάνεις μόνος/η σου, δεν σε παρακολουθεί κανείς, δεν δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια. Είναι σαν να κάνεις νηστεία για το Πάσχα. Αν δεν πετύχει, απλώς επιστρέφεις στη ζωή που έκανες πριν. Αν πετύχει όμως, θα έχεις κάνει ένα βήμα στη ζωή σου τόσο μεγάλο, που θα μετανοιώνεις επειδή δεν το έκανες νωρίτερα.


Το πείραμα είναι απλούστατο:  

Για 6 εβδομάδες, δεν πρέπει να φας κανένα ζωικό προϊόν. 

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και για λόγους καλής συνεννόησης, θα πρέπει να το επαναλάβω σε κάθε τόνο: ΚΑΝΕΝΑ ζωικό προϊόν. Αυτό περιλαμβάνει κρέατα κάθε είδους (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αλλαντικά κ.λπ.), γάλα, τυρί, γιαούρτι, μέλι, αυγά, βούτυρο. Το παραπάνω ισχύει ακόμη και όταν κάποιο από αυτά είναι συστατικό ενός προϊόντος που δεν μπορείς να το ελέγξεις, π.χ. ένα μπισκότο που περιέχει σκόνη γάλακτος, ένα κρουασάν ή ένα ζελεδάκι (ω, ναι, τα ζελεδάκια περιέχουν ζελατίνη από κόκκαλα ζώων).

Τώρα, θα μου πεις, τί θα τρώω; Χόρτα;

Μην ανησυχείς, δεν θα χρειαστεί να βγεις στο πάρκο για να βοσκήσεις. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι ακούν αυτή την ατάκα, αλλά όπως καταλαβαίνεις οι χορτοφαγικές επιλογές δεν είναι μόνο τα χόρτα, ούτε το γκαζόν, ούτε τα μαρούλια. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες επιλογές και με λίγη φαντασία θα μπορείς να απολαμβάνεις κάθε μέρα κι ένα υπέροχο φαγητό.

 
Βίγκαν σαλάτα Μαροκάν με ζυμαρικά


Το μενού περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα πιάτα της ελληνικής κουζίνας αλλά φυσικά μπορείς να πειραματιστείς και με συνταγές που δεν έχεις ακούσει ποτέ. Φακές, φασολάκια, αρακάς, ρεβύθια, μακαρονάδες, πίτσα, σούπες, γλυκά, δημητριακά, ξηροί καρποί, φρούτα, σαλάτες, είναι όλα διαθέσιμα και οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι.  


Πριν ξεκινήσεις, λάβε τα μέτρα σου:

1. Ζεις μόνος/η ή με την οικογένειά σου; Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσεις τους δικούς σου ανθρώπους, πριν ξεκινήσεις, ότι πρόκειται να ακολουθήσεις μια τελείως διαφορετική διατροφή από αυτούς. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να τους πείσεις να το κάνουν κι αυτοί, αλλά είναι σημαντικό να έχεις βεβαιωθεί ότι δεν θα σε ενοχλούν, δεν θα σε παροτρύνουν να φας αυτά που έτρωγες και πριν και δεν θα σε κρίνουν. Ο καθένας τη δουλειά του.

2. Ετοίμασε από πριν μερικές ιδέες για γεύματα ή σνακ. Να θυμάσαι ότι πρέπει να τρως απ' όλα. Ισορροπημένη διατροφή δεν είναι μια σαλάτα, ούτε ένα μήλο. Ζήτα την βοήθεια του γκούγκλη αν δεν έχεις καθόλου ιδέες ή συμβουλέψου άλλους βίγκαν ή βίγκαν σελίδες στο Facebook. Αν έχεις κάποιον δικό σου διατροφολόγο, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει με ιδέες για θρεπτικά γεύματα - αν και χρειάζεται προσοχή γιατί ορισμένοι διατροφολόγοι για λόγους που δεν θέλω να σχολιάσω εδώ, είναι εξαιρετικά αρνητικοί με την χορτοφαγία. Αν λοιπόν συμβουλευτείς κάποιον και θέλει να σου εξηγήσει ότι θα αρρωστήσεις, θα πεθάνεις, θα σε απαγάγουν εξωγήινοι και θα βγάλεις σπυράκια στον κώλο, απλώς άλλαξε διατροφολόγο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να τρως σπέσιαλ, ασυνήθιστα ή εξωτικά τρόφιμα που ακούς συχνά ότι τρώνε οι βίγκαν όπως παράξενα και ακριβά φρούτα, υποκατάστατα κρέατος, γιαούρτια σόγιας ή ο,τιδήποτε άλλο. Μπορείς πολύ εύκολα να τραφείς με πράγματα που ήδη γνωρίζεις και ήδη τρως, που είναι και άφθονα και φθηνά και εύκολα στο μαγείρεμα.

3. Προετοιμάσου ψυχολογικά. Πίστεψέ με, το φαγητό δεν θα σου λείψει καθόλου. Θα παίρνεις όλες τις θερμίδες και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Αυτό που ίσως σου λείψει (λέω ίσως γιατί εξαρτάται από το άτομο και από τον λόγο για τον οποίο προσπαθεί να κάνει μια βίγκαν διατροφή) είναι οι γεύσεις. Αυτό είναι καθαρά ψυχολογικό και ανάλογα με το πόσο δυνατός χαρακτήρας είσαι, θα κάνεις από 1 λεπτό μέχρι 1 εβδομάδα για να το συνηθίσεις.

4. Μάθε να κοιτάς τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζεις. Όλοι οι βίγκαν το κάνουν, και έχουν πολύ καλό λόγο γι΄ αυτό. Οι περισσότερες εταιρείες αναγράφουν τα συστατικά μόνο επειδή είναι υποχρεωμένες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές δεν θέλουν να ξέρουν τί τρως.  Πολλές φορές βάζεις στο καλάθι σου κάτι που φαινομενικά είναι χορτοφαγικό, αλλά δεν είναι. Μόλις προχθές, παραλίγο να αγοράσω μια σάλτσα κρεμμυδιού που βρήκα κάπου, καθώς μου αρέσει πολύ το κρεμμύδι, όταν την τελευταία στιγμή ανακάλυψα ότι στα συστατικά υπήρχε και κρόκος αυγού.


Αν το πείραμα πετύχει

Αν δεν κάνεις ζαβολιές και τηρήσεις στο 100% τους όρους του πειράματος, πολύ νωρίτερα από τις 6 εβδομάδες θα δεις τα πρώτα καλά αποτελέσματα. Δεν γνωρίζω αν πάσχεις από κάτι και τί είναι αυτό, ούτε μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι θα θεραπευτείς - παρότι έρευνες και γιατροί μιλούν πλέον ευθέως για πρόληψη αλλά και αντιστροφή ασθενειών μέσω μιας χορτοφαγικής διατροφής. Όμως μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα νιώθεις καλύτερα, πιο υγιής, θα χάσεις βάρος και θα απαλλαγείς από διάφορα πράγματα. Ας μην μπω σε λεπτομέρειες, θα το δεις.

Σε αυτό το σημείο ίσως να θέλεις να πάρεις και μια απόφαση για το τί μέλλει γενέσθαι. Μπορείς να ανταμείψεις τον εαυτό σου για την μεγάλη επιτυχία, με ένα ζουμερό διπλό cheeseburger ή μπορείς να κάνεις αυτές τις αλλαγές στη ζωή σου, μόνιμες. Η επιστροφή των ζωικών στη διατροφή σου απλώς θα επαναφέρει τα προβλήματα. Η μονιμοποίηση της βίγκαν διατροφής, όμως, θα σου προσφέρει πολλά οφέλη: Καλύτερη υγεία, λιγότερα φάρμακα, έμπρακτο σεβασμό στο περιβάλλον, περισσότερα χρόνια ζωής, καθαρό νου, ενέργεια, χαμόγελο και σημαντικά λιγότερα έξοδα διατροφής.

Τόφου γεμιστό με μανιτάρια, αμύγδαλα και δαμάσκηνα


Σημαντική πληροφορία: Παρότι πριν γίνω βίγκαν έτρωγα γαλακτοκομικά σχεδόν για όλη μου τη ζωή, πλέον δεν μπορώ να το κάνω. Εννοώ ότι δεν μπορώ, κυριολεκτικά. Δοκίμασα, μια φορά, να φάω λίγο τυρί. Το έκανα για να δω αν εξακολουθεί να μου αρέσει ως γεύση, όχι επειδή μου έλειψε. Σε λιγότερο από μισή ώρα ένιωσα σαν να περνάω γαστρεντερίτιδα, με πόνους στο στομάχι και ανεκδιήγητες κλανιές. Δεν είμαι ειδικός, αλλά απ' όσα έχω διαβάσει ο οργανισμός μου διατηρούσε κάποια επίπεδα λακτάσης (παρότι δεν θα 'πρεπε) λόγω της συνεχούς κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Αφού έγινα βίγκαν, προφανώς αυτό το ένζυμο που κανονικά μόνο βρέφη έχουν, σταδιακά εξαφανίστηκε από το σώμα μου και πλέον ακόμη κι αν θέλω, δεν μπορώ να φάω γαλακτοκομικά. Το σώμα μου ρυθμίστηκε στη φυσιολογική του λειτουργία και δεν μπορεί να δεχτεί μητρικό γάλα, καθότι είμαι ολόκληρος μαντράχαλος.


Αν το πείραμα αποτύχει

Αν δεν τα καταφέρεις, προσπάθησε τουλάχιστον να μετρήσεις πόσες μέρες άντεξες. Αν άντεξες αρκετές ημέρες, για παράδειγμα έβγαλες τις 4 από τις 6 εβδομάδες, τότε θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις ξανά κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. 'Αλλωστε θεωρώ ότι ήδη αυτές τις πρώτες 4 εβδομάδες θα είδες θετικά αποτελέσματα (με την προϋπόθεση ότι δεν έκανες ζαβολιές) οι οποίες θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για την επόμενη προσπάθεια.

Σε περίπτωση που άντεξες πολύ λίγο, λογικά αυτό που σου έλειψε περισσότερο ήταν το τυρί και λιγότερο το «κρέας». Πράγματι, φαίνεται πως το τυρί είναι το μεγαλύτερο ναρκωτικό. Ίσως θα μπορούσες να προσπαθήσεις ξανά, αντικαθιστώντας το τυρί σου με ένα φυτικό τυρί. Δεν έχει την ίδια γεύση, και παχαίνει το ίδιο καλά με το κανονικό, όμως εφόσον αυτό είναι το μόνο σου εμπόδιο, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις με ένα υποκατάστατο, πριν εγκαταλείψεις τελείως την προσπάθεια.

Τέλος, αν άντεξες μόνο μια μέρα και αν συνεχώς σκεφτόσουν «εντάξει, ας μην φάω κρέας αλλά τί θα πάθω με ένα τοστάκι;», τότε δυστυχώς ο βίγκαν τρόπος ζωής δεν κάνει για σένα. Σου προτείνω να επιστρέψεις στην συνηθισμένη διατροφή σου και ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, με περισσότερη σκέψη,  ισχυρότερη και πιο ώριμη θέληση, μπορέσεις να πάρεις ξανά μια τέτοια απόφαση.