Μετακομίσαμε!

Η Συνύπαρξη βρίσκεται πλέον στον δικό της δικτυακό τόπο, στην διεύθυνση www.siniparksi.gr.

Αν δεν μεταφερθείτε αυτόματα, κάντε κλικ εδώ για να επισκεφτείτε τον νέο δικτυακό μας τόπο.


ΓΙΑΤΙ ΒΙΓΚΑΝ;

Για τα ζώα
Η άμεση και χωρίς διακρίσεις διακοπή της εκμετάλλευσης των ζώων δεν είναι ο μόνος λόγος για να γίνει κάποιος βίγκαν, για πολλούς όμως αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα μεταστροφής.

Η συναισθηματική σύνδεση του ανθρώπου με τα ζώα αποτελεί σημαντικό λόγο για πολλούς να το "γυρίσουν" αμέσως στο βιγκανισμό, καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν πως κάθε ζωντανό, αισθανόμενο πλάσμα έχει το ίδιο δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, με εμάς. Η αποχή από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι ο πιο προφανής τρόπος να πάρει κάποιος θέση ενάντια στην θηριωδία της εκμετάλλευσης και δολοφονίας πάνω από 70 δις ζώων κάθε χρόνο -- ή 190 εκατομμυρίων την ημέρα!
 

Για το περιβάλλον

Η ανακύκλωση και το ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο μπορεί να παίξουν ένα ρόλο στην προστασία του πλανήτη και την οικολογική συνείδηση, όμως στην πραγματικότητα η πρώτη και μεγαλύτερη με διαφορά αιτία καταστροφής του πλανήτη σήμερα, είναι η κτηνοτροφία.

Η αποχή από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων σημαίνει εξοικονόμηση τεράστιας ποσότητας νερού και καλλιεργήσιμης γης. Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνση για την κατανάλωση εκατομμυρίων τόνων πόσιμου νερού, την αποψίλωση δασών και την πείνα που επικρατεί σε φτωχότερες χώρες. Πάνω από το 60% της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή δημητριακών και σιτηρών ως ζωοτροφή, την στιγμή που θα μπορούσαν να τα καταναλώνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι.Για την υγεία
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται βίγκαν για τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την υγεία: Αυξημένη ενέργεια, νεότερο και λαμπερό δέρμα, περισσότερα χρόνια ζωής και λιγότερες ασθένειες είναι λίγα μόνο από αυτά που αναφέρουν ενθουσιώδεις βίγκαν σε όλο τον κόσμο. Μια καλοσχεδιασμένη διατροφή βασισμένη μόνο σε φυτικές τροφές είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και απαραίτητες βιταμίνες. Οι φυτικές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι χαμηλές σε λιπαρά, πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και κυρίως χωρίς καθόλου χοληστερόλη -- την νούμερο αιτία για τις καρδιαγγειακές παθήσεις σήμερα.
Για την ανθρωπότητα

Ο βιγκανισμός δεν κάνει καλό μόνο στον πλανήτη, αλλά σε όλη την ανθρώπινη οικογένεια. Μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτά απαιτεί μόνο το 1/3 της γης και του νερού που απαιτείται για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας. Απέχοντας από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων βοηθάς έτσι ώστε όχι μόνο να υπάρχει περισσότερη και φθηνότερη διαθέσιμη τροφή, αλλά και να λύσουμε το πρόβλημα της πείνας σε φτωχότερες περιοχές του κόσμου, για πάντα.