Μετακομίσαμε!

Η Συνύπαρξη βρίσκεται πλέον στον δικό της δικτυακό τόπο, στην διεύθυνση www.siniparksi.gr.

Αν δεν μεταφερθείτε αυτόματα, κάντε κλικ εδώ για να επισκεφτείτε τον νέο δικτυακό μας τόπο.


Βιγκανισμός: Συνήθεις απορίες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ;   
Είναι η συμπόνια στην πράξη. Είναι μια φιλοσοφία δυναμικής αβλάβειας, μια διατροφή και ένας τρόπος ζωής. Περιλαμβάνει την ισχυρή πεποίθηση ότι είναι λάθος να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα, για τροφή, ρούχα, εργασία ή διασκέδαση. O βιγκανισμός είναι ο σεβασμός προς τη ζωή και το περιβάλλον, που αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των ζωντανών όντων και προεκτείνει προς αυτά τη συμπόνια, την ευγένεια, και το δίκαιο. Η βίγκαν διατροφή είναι το κυριότερο εργαλείο για να σταθούμε αντίθετοι στη βαναυσότητα και να μειώσουμε άμεσα το μαρτύριο των ζώων.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΓΚΑΝ; 
Είναι αυτός που δεν περιλαμβάνει στη διατροφή του κανένα ζωικό προϊόν και κάνει μια διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Η μη χρησιμοποίηση ζωικών προϊόντων αφορά επίσης και το ντύσιμο, τα καλλυντικά, τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, όσο αυτό είναι πρακτικό και δυνατό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιτέλους και στην Ελλάδα αρκετά προϊόντα καθαρισμού σπιτιού και προσωπικής φροντίδας που τα ίδια τα τελικά προϊόντα αλλά και τα συστατικά τους έχουν ελεγχθεί για την καταλληλότητά τους με εναλλακτικές μεθόδους, χωρίς τη χρήση πειραμάτων σε ζώα.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ;
Κατηγορηματικά όχι, και δεν έχει πεθάνει κανείς από την έλλειψή του. Απόδειξη οι βίγκαν σε όλον τον κόσμο, που ζουν, κάνουν παιδιά, θηλάζουν, αθλούνται και γενικά ζουν μία υγιή και πλήρη ζωή. Το κρέας δεν το χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε – το τρώμε μόνο για την απόλαυση, την συνήθεια, και την ευκολία μας.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΙΓΚΑΝ;
Η επιλογή υπαγορεύεται από καθαρά ορθολογικά κριτήρια για μια δίκαιη και ηθική σχέση με τα άλλα ζωντανά πλάσματα. Τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας μεγέθυνση και διόγκωση της βιομηχανικής εκτροφής ζώων. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη έχει ως συνέπεια τη σφαγή του ασύλληπτου αριθμού των 70 δις ζώων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Κάποιος γίνεται βίγκαν γιατι δεν θέλει να διαπράττεται η σημερινή θεσμοθετημένη βαναυσότητα προς τα ζώα στο όνομα του/της.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει κάποιος στο βιγκανισμό δεν είναι μόνο η γνώση των γεγονότων αλλά η συνειδητοποίηση ότι προκαλούμε αχρείαστο μαρτύριο. Είναι η ξαφνική αναλαμπή στο μυαλό του ανθρώπου και η σύνδεση του "κρέατος" με ένα ζωντανό, αισθανόμενο πλάσμα. Αυτή είναι η αποφασιστική στιγμή και από εκεί και μετά δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΝ ΓΑΛΑ ΟΙ ΒΙΓΚΑΝ;
Το γάλα κάθε ζώου είναι κατάλληλο για το είδος του. Για παράδειγμα, το γάλα της αγελάδας είναι κατάλληλο για το μοσχαράκι, όχι για τον άνθρωπο, και παράγεται αποκλειστικά για το μοσχαράκι. Όμως το μοσχαράκι δεν θα γευτεί ποτέ το μητρικό του γάλα γιατί σφάζεται, έτσι ώστε να διατεθεί αυτό το γάλα στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά όσοι βίγκαν θέλουν να πιουν γάλα ή να το χρησιμοποιήσουν στη μαγειρική, υπάρχουν νόστιμες εναλλακτικές λύσεις όπως γάλα από αμύγδαλα, από καρύδα ή άλλους καρπούς.


ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ;
Οι χορτοφάγοι (vegetarians), όπως και οι βίγκαν απέχουν από την κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο τρώνε ψάρια, αυγά και τυριά και συχνά φορούν δερμάτινα ή γούνινα ρούχα. Η ονομασία "χορτοφάγοι" λοιπόν είναι από μόνη της παραπλανητική εφόσον δεν τρώνε μόνο φυτά ή χόρτα. Οι βίγκαν, σε αντίθεση με τους vegetarians, απέχουν από την κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος όπως κρέας, γαλακτοκομικά, μέλι, αυγά καθώς και οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από ζώα ή από την βάναυση εκμετάλλευση του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα φάρμακα και καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα, δερμάτινα ρούχα, ταυρομαχίες/κυνομαχίες, τσίρκο, ζωολογικούς κήπους ή προϊόντα που προέρχονται από την εκμετάλλεση ανθρώπων ή την παιδική εργασία.


ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΓΙΗΣ ΑΝ ΓΙΝΩ ΒΙΓΚΑΝ;
Σε προφανή αντίθεση με ό,τι μπορεί να ακούς τριγύρω σου, οι βίγκαν είναι σήμερα εκατομμύρια στον κόσμο (υπολογίζεται, πάνω από 600 εκατομμύρια!). Αν λοιπόν λιποθυμούσαν και πέθαιναν, σίγουρα κάτι θα είχες ακούσει.
Ο βιγκανισμός, παρόλο που δεν είναι δίαιτα αλλά μια ηθική στάση ζωής, θα βελτιώσει την υγεία σου θεαματικά και θα σε απαλλάξει από πολλούς κινδύνους οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους οφείλονται στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Μην ξεχνάς ότι τα βίγκαν τρόφιμα περιέχουν μηδενική χοληστερόλη!


ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ 'ΚΡΑΖΟΥΝ';
Οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Η πλειοψηφία του κόσμου αποδέχεται αυτά που υποστηρίζουν οι βίγκαν, ωστόσο δηλώνουν ανήμποροι να ακολουθήσουν επειδή δεν θέλουν να στερηθούν φαγητά που έχουν συνηθίσει.

Αυτοί που 'κράζουν', και είναι πολύ λογικό να το κάνουν, είναι συνήθως άνθρωποι που σχετίζονται με το εμπόριο ή την εκμετάλλευση ζώων άμεσα ή έμμεσα, επαγγελματίες οι οποίοι κερδίζουν από τις αρρώστειες, την παχυσαρκία κ.λπ. ή απλώς άνθρωποι που θεωρούν ότι τα ζώα είναι κατώτερα του ανθρώπου, μας ανήκουν και έχουμε κάθε δικαίωμα να τα μεταχειριζόμαστε όπως θέλουμε, επομένως αυτά που ακούνε από τους βίγκαν τους φαίνονται πρωτάκουστα ή αστεία. Επίσης συνήθως αντιδρούν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

ΜΕ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΙΛΩ ΓΙ' ΑΥΤΟ
Και πάλι, όπως στο προηγούμενο ερώτημα, αυτό είναι πολύ λογικό. Δεν θα έπρεπε να περιμένεις κάτι διαφορετικό.
Οι άνθρωποι και η κοινωνία δυστυχώς έχουν ευτελιστεί σε απίστευτο βαθμό στην εποχή μας και ζουν την υποκρισία σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε σχέση με τον βιγκανισμό.
Πάντα θα υπάρχει αυτό το θλιβερό στοιχείο στους ανθρώπους. Πάντα θα συναντάς κάποιους που χλευάζουν ή γελοιοποιούν όχι μόνο τον βίγκαν αλλά ακόμη χειρότερα και τον ανάπηρο, τον αυτιστικό, τον οικολόγο, τον μαύρο ή τον ασιάτη. Ο σπισισμός δεν διαφέρει πολύ από τον ρατσισμό, επομένως θα πρέπει να περιμένεις τέτοιου είδους αντιδράσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να κοροϊδεύουν σε μια προσπάθεια άμυνας, όταν θέλουν να καλύψουν συναισθήματα ενοχής ή απλώς επειδή δεν τους αρέσει να τους κρίνεις.
Ακριβώς όπως κοροϊδεύουν σήμερα τους βίγκαν, πριν κάποια χρόνια κορόιδευαν αυτούς που μάχονταν για τα δικαιώματα των μαύρων,  για την κατάργηση της δουλείας ή αργότερα όσους αγωνίστηκαν για την ισότητα των γυναικών. Η συνήθεια και η παράδοση είναι ισχυρές δυνάμεις στον ιστό της κοινωνίας και γι' αυτό κάθε μεγάλη αλλαγή, όσο δίκαιη και απαραίτητη κι αν είναι, στον μέσο άνθρωπο θα βρίσκει σθεναρή αντίσταση και χλεύη.
Απλώς αγνόησέ το, συνέχισε τη ζωή σου και προσπάθησε να ανοίξεις όσα περισσότερα μάτια μπορείς!


ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ Η ΒΙΓΚΑΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Εξαρτάται. Αν θέλεις να είσαι βίγκαν αλλά να τρως όπως έτρωγες και ως μη-βίγκαν, δηλαδή υποκατάστατα κρέατος, τυριού, κιμά, παγωτού, βίγκαν χάμπουργκερ, βίγκαν πίτσες και βίγκαν γλυκά, τότε προφανώς θα χρειαστείς αρκετά χρήματα διότι θα πρέπει να αγοράζεις όλα αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Αν όμως ακολουθείς μια φυσική διατροφή με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και καρπούς, το κόστος της διατροφής σου θα είναι το μισό από πριν, ίσως και λιγότερο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.